05 July 2009

.:AR-RUHUL JADID:.


Kepulangan

Semasa bercuti lebih kurang 2 minggu di Malaysia baru-baru ni..kadang2 terasa sedikit bosan..
mana tidaknya..selalu tinggal sendirian di rumah..
terutama pada hari sekolah..semua keluar serentak ke tempat kerja..
dalam pukul 6.30 pagi..semua sudah bangun bersiap2..

Selalunya, selepas semua keluar..hanya tinggal ana dan adik bongsu ana yg pada masa tu masih belum ke mana2 IPT..sehinggalah hari kepulangan ana ke Bandung,27 Jun..dia telah mendaftar ke UITM P.Pinang...

Tapi, walaupun ada adik yg seorang tu di rumah..rasa macam tak ada je..
Yela, jam biologinya seakan2 burung hantu...malam berjaga..siangnya...faham2 ajelah..

tapi..bila bangun di siang hari pula, terus keluar..tinggal la ana seorang...

semuanya sibuk..ana je yang selalu mencari peluang untuk 'menyibuk' ke sana ke mari kalau abah ummi mahu keluar ke mana2..hehe. Bosan asyik terkurung di rumah.

Bayangkan dari hari pertama cuti ana mengajak kakak atau abah ummi berjogging..sampai ana dah pulang ke Bandung hajat itu tak kesampaian..nak jogging sorang2 kat Empangan Mengkuang tu sedikit bahaya utk anak gadis..(erk?yeke..he). Lagipun..bosanla tak ada teman..

Abah asyik menyoal...
"Keh..(cepat..), teringin nak makan apa lagi sebelum balik?"

Ini soalan standard abah setiap kali ana balik bercuti..;)
[hari ni hari lahir abahku cayang yg ke-49, May Allah bless u my beloved abah~!^^]

Asyik disuruh makan je cuti ni...semenjak kepulangan pada hari kenduri abang ana, ahli keluarga yg berkumpul cakap ana makin kecik...(kecik?huhu)..maksudnya nampak kurus berbanding sebelum ni..sebab tu asyik disuruh makan...sedangkan ana rasa sama je macam dulu..huhu. Haih..kecik risau..besar pun risau..habis tu...hmm.

Yang bertuahnya cuti ni, musim buah..durian..rambutan..erm..banyak jugak makan..nasib baik ana cepat muak..ada juga had nya..ada seorang tu(salah seorang dari adik beradikku)..makan 1 biji durian yg berapa pangsa tu pulun kat dia je...ish3...sabar je la..bahaya sungguh makan manis2 cik kak oii...;P

Dan cuti kali ni juga asyik membicarakan tentang dilemaku yg melanda..apekah dia? biarlah rahsia...(memang harus dirahsiakan):|

Sehinggalah hari terakhir ana di rumah..selepas Abah & ummi mendaftar adik lelakiku yg manja tu ke UITM, berehat sebentar di rumah, dan Abah ummi kena menghantar puterinya yg satu ni pula ke airport Bayan Lepas..hanya ana seorang yg pulang pada hari ini. Sahabat lain kebanyakannya esok tu baru pulang.

Abah belikan mask utk ana pakai di LCCT( malas nak pakai di airport Penang)..berjaga-jaga dgn virus yg hangat & popular tika ini..H1N1..ana pakai sekejap di LCCT..selepas dapat tahu flight ana ke Bandung delay, ana terus buka. rimas pula..tapi masih berjaga2 bila di khalayak ramai.. (latihan memakai purdah ;p)

Sampainya di Bandara Husein Sastranegara, Bandung..ana dikejutkan dengan seekor anjing yg digunakan oleh pihak berkuasa airport..(utk memeriksa penumpang & barang penumpang yg baru sampai). Anjing hitam yg besar. Takut ana dibuatnya..kelihatan anjing tu bergeser2 dekat penumpang2 lain. nasib baik dia tak datang dekat ana..(sebab ana bukan penjenayah yg dia cari..he).

Diringkaskan cerita, ana sampai di perkarangan rumah sewa tercinta di Cileles, Jatinangor pada jam 12 suku malam...sendiri. Alhamdulillah rumah sudah terang. Terima kasih Pak Hidayat(tuan rumah) dan ibu yg tolong bukakan lampu..

Ana masuk dgn langkah kanan..bismillah..(2 minggu rumah ditinggalkan)..masuk ke bilik, kemas barang..dan....

keletihan....jam menunjukkan pukul 2 pagi..terus tidur..menyimpan tenaga utk hari esok..5.30 pagi harus berkumpul utk menaiki bas...

Jaulah ke Garut..


XPDC Ar-Ruhul Jadid

Lebih kurang jam 4.30 pagi ana terjaga...mendengar suara dari corong masjid berdekatan rumah..mengejut insan2 yg enak dibuai mimpi utk berjumpa Tuhannya...

"Assolaatu khairumminannauumm....."(di ulang2 beberapa kali, moga Allah merahmatimu wahai Sang Pengejut Subuh)

Beberapa minit kemudian...terdengar azan dilaungkan..ana sudah siap mandi..terus menyarung telekung, dan solat....

Usai solat..ana mencapai Al-Mathurat sebentar...penguat jiwaku serta benteng diri utk bermusafir..

Jam 5 ana bersiap2..tekad untuk ke Jaulah itu..(walaupun pada malamnya ana 50-50 juga utk pergi..alhamdulillah diberi tenaga utk turut serta dlm program ukhuwah kali ni..)
Terpaksa keluar rumah lebih awal..kerana mesej yg ana terima,

"...jam 5.30 berkumpul.."

Perjalanan menuruni bukit dari rumah dalam 15 minit mungkin..naik Angkut lagi..ana keluar rumah jam 5.15..masih gelap..tapi jalan masih kelihatan..

Sesampainya di tempat bas...tiada orang....

Istighfar ana..pelik juga..kemudian kelihatan kak aimi dan kak wani..alhamdulillah..

Kemudian sampai pula adik junior..Azrinaz tak silap namanya..kemudian barulah Amir IMAN..
Hanya itu yg terawal sampai...lama juga menunggu..sambil2 itu..ana mengisi perut yg kosong dengan sebungkus roti dan susu coklat...

Dalam jam8 pagi baru bas bertolak. Alangkah lamanya ana menunggu..tidur tak sampai 3 jam semalam semata-mata bangun utk berkumpul pada masa yg dinyatakan..hanya mampu tersenyum..

Bas bergerak..doa dibacakan...
Tiba di Garut..

Destinasi pertama kami melawat Candi Cangkuang yg berada di tengah tasik..yg menarik di sini dapat menaiki rakit...dan rakit itu bukan sebarang rakit..(bukan rakit biasa2 yg kita selalu jumpa)he..
Berlayar di tengah tasik...tenang dan damai melihat pemandangan..riuh bersama ukhuwah yg terjalin...di tepi tasik..kelihatan bunga2 teratai...cantik...teringin utk ke sana..tapi pakcik tu taknak bawa....:[

Di candi..tak ada apa yg dibuat..hanya bergambar. Yang menyedihkan, kami(batch kpbi'o7) yg pergi langsung tiada kamera...hanya ada handphone..betapa boringnya kami. Mujur ada photographer yg comel itu..Bella..hehe..terima kasih daun keladi atas fotonya..

Sebelum pulang..sempat merasa jagung bakar...

Kemudian..ke Cipanas..tempat kolam air panas.
Kami berkumpul di Aula yg ditempah di tempat Kolam Air Panas..berehat..makan..

Perjalanan diteruskan ke Danau ape tak tahu la...agak bosan bersama kehangatan sinar mentari...tak tahu apa yg nak dilakukan di situ..kami berusaha utk menjadikan ia menarik..

Pekena sebiji kelapa muda...ahh..alhamdulillah..sejuk tekak terasa..kemudian, naik swan. benda yg kayuh2 kat tasik tu...tak taula orang panggil apa....maaf :|. ana panggil swan aje ye..

Dan..pulang ke Cipanas...

Solat..dan bersedia utk mandi...
Akhwat di bilik kolam air panas...
Ikhwan di kolam terbuka...

Selesai semua..singgah mengisi perut.makan...

Pahitnya, kami tersalah faham harga makanan yg di tawarkan..tempah punya tempah...sekali kena Rp 200k lebih..hehe..nasi sudah menjadi bubur..apakan daya..bayar ajelah..lama pula kena tunggu...sabar..dan sabar...

Dan akhirnya...pulang.....

Ana seorang dari Cikuda..bagi geng akhwat...
Jadi..terpaksa mengikut geng Ikhwan Cikuda dari belakang..
Dan meneruskan perjalanan sendiri hingga ke rumah...
Alhamdulillah..segalanya selamat..


Ini gambar2 yg ana ambil. sikit je..



Budak U.C.I :) (our ex-college)

"Budak rumah 17"

makam..di tepi candi..
Candinya..erm

sejarahnya..buat2 ambil tahu je..;)

indah..subhanallah..

destinasi pertama

Bukan rakit biasa..:)

panjangnya resit..makanan bernilai Rp 200+ k

Teratai yg layu..

pemandangan indah..

Si Itik..
(tiba2 terasa berminat dgn si itik, tp itik tak berminat dgn ana~:p)



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ini gambar orang lain ambil..
kredit buat Bella, Dr Amad & Kak Ikram


Kami..


Unite in Iman

Rakit sdg berlayar

Damai..

Tempat makan yg memberi resit panjang

Akhawat comel..

sedikit pengisian


Swanku..


Muslimah "anggun.."(Said Kak Ikram)


Moga segalanya diberkati Allah SWT. Tahniah kepada semua yg telah bekerja keras utk program ini..maaf kerana tidak banyak membantu kerana pulang ke Malaysia..

Hari pertama(daurah), ana tak turut serta..belum kembali kesini..mungkin byk mutiara yg dapat..ada yg mahu berkongsi?^^

Apapun..Jazakumullahu khair...Moga Allah terima amal kita sekalian~

Moga ukhuwwah fillah kita lestari selamanya...^^


**Sudah lama rasanya tidak mencoret sesuatu tentang program..ish3..semangat Aiman!
**Maaf, gambar2 tidak ikut urutan..:)


"RedhaMu Rabbi Kemuncak Impianku~"
Al-Faqirah iLa Allah

.:'abid sakina:.

14 .:KoMeN:.:

sinar_islami said...

delima ke dilema kak aimang..hehe..
apakah?? bila sebut rahsia lagi la org nak tau..

insyaAllah ana blik awal ogos ni..
syukrn 4 ur dua'..kejapnye blk msia..bila blk smula..?

wah2 nice ekspedisi ukhtie..ana ni nk jalan2 kat mesir ni b4 balik seinfiniti pk. 40darjah..hehe takut burn..

(^_~)May Allah bless & assist u too

nurul88 said...

hehe.syukran btulkan.huhu..
taip cepat2..malas nk tgk blk.he..

owh..samela..nnt ana blk 6 ogos..smpai 30 ogos je...then blk raya plak..ntah cuti ape la yg pihak u sini buat...huhu

ana blk kejap hr tu sebab kenduri abg ana kawin..penting tu...

rahsia tu...biarlah terus menjadi rahsia.he

huhu..40 darjah..jgnla..risau ana nnt.hehehe

sinar_islami said...

pelik ye kome cuti..ha..balik nanti singgh la umah..dtg raya ke..ops puasa pun blm.. =)

(^_^)hehe..rahsia rahsia..suka ni nk pecahkn..

dia pula yang risau..hehe

Ahmad Taufiq Redzuan said...

Assalamualaikum,

selamat kembali ke bumi Indonesia..
Moga ustazah terus sukses di sana..
Teringat dgn kata2 Assyahid Imam Hassan Al- Banna "Tanggungjawab kita melebihi masa yg ada",
jadi gunakanlah dgn sebaik mungkin ye..ambil mutiara2 yg banyak kat sana tu..

p/s: jgn lupa ya benda yg dikirimnya..=)

nurul88 said...

sinar:
hehe..umah kamu di mana cik sinar?
meh nak pi ziarah..(mcm rajin je kuar ;P)

uiks,suka pecahkn rahsia..bahaya2.tu sbb xnak gtau..hik2

hee..2la,ana plak yg risau..(yela,ana x nak risau kt enti dah pasni..mrajuk ni)hua2..^^

nurul88 said...

w'salam ya ustz..

ya,selamat2..
ameen atas doanya.enta pun sama..

aah..btul3..Imam hasan albanna..di antara qudwah yg mempunyai pengurusan masa yg baik..masa yg ada digunakan sebaiknya.
sibuk2 dgn dakwah di luar pun,masih ada masa dgn familynya..insan terdekat menjadi 'aim' pertama dakwahnya..
kerdilnya klu dibandingkan dgn ana..byk buang masa je kot~-_-

insyaAllah ana akn kutip mutiaranya

p/s: baik,insyaAllah.hr tu family dtg sini pegi mna je?^^

3rdmarch said...

salam..

kak aiman~

saya memahami kebosanan kak aiman ms 2 mggu kat rmh..

saya juga memahami burng hantu 2..

ms cuti ni macam banayak masa tp xtao nak wat ape kan?

nsib baik saya ada byk bnda nak buat.. ;p

every post psal pg garut sume org cakap xbanyak sgt aktiviti..amek gambar je..adeih~ -_-'

mkn apa smpai 200k 2?

ms blk housemate akak xde ke?

wanita2 cikuda slalu beruntung..
byk bodyguard..ehee~

sorry la menyibok kat sni..
sekadar mengisi masa terluang..
ehee~

nurul88 said...

w'salam...
hehe..
pesanan khusus buat jijol.jgn jadi burung hantu..jadilah manusia k! ;)

awak lagi la cuti lama..try cari program2 ilmiah yg ada time cuti ni.blh isi masa lapang..
plan blajar memasak tu dah bgus..leh kasi akak rasa nnt balik ok..dh janji kan ri 2?hee

erm,x buat ape sgt sbb x jadi gi air terjun..mostly yg gi hr tu sbb nak gi air terjun(termasuk akak)..huhu..xpela,lain kali pi tmpt lain plak..dgn cuaca yg panas mmg kurang best berjalan~
mmg byk bgambar,so,fhm2lah keboringan bg yg xde kamera tu..

erm..8 org mkn..sampai 200k..ntahla..he.salah phm punya pasal..

aah,msa balik housemate xde..berani x?huhu

erk?wanita2 cikuda..(ayat tak tahan~) yela tu..bangga plak die ye..

jadikan cuti ni penuh dgn manfaat ye.^^(klu rasa xde keje sgt..upload gmbr2 aktiviti iman kt flickr iman tu..kat blog iman terus pun ok je..kata nak tukar flickr dgn yg lain?jadi ke?)

Ahmad Taufiq Redzuan said...

Assalamualaikum,

Mcm2 tempat depa p..ana pun x tau nak sebut nama2 tempat yg depa p..yg ana tau, bila sampai kat rumah mlm tu, penuh hall dgn plastik2 shopping kat sana..huhu, nyesal lak x p..kempunan baju melayu indon..lupa nak pesan kat ummi..adik an sampai 3 helai dia sorang..^_^

sinar_islami said...

hehe..gurau je la..tak de la suka pecah rahsia..tak baik tu..tgu org bgi tau je..
~khazinatul asrar~tetiba trgt kalimah ni..hehe

ala..jgn merajuk..ana belnja makan deh..
lepas ni risau la lagi ye..(^_^)
umh kat selangor..jom la..sblm p airport sggh umh ana dulu

nurul88 said...

taufiq:
w'salam..
yeke..Bandung mmg syurga membeli belah..he.awal2 ana smpai sini pun org duk kata camtu..
tula..ana suh ikut xmau.kan dh mnyesal..kalau tak blh dh dpt baju koko tu 10 helai sorang.he..
iA nnt ana bwk blk pesanan nta tu;)

nurul88 said...

sinar:
hehe..btul2.jadilah khazinatul asrar..khazanah rahsia~

ha?blanja mkn?cepat je nampak..he.
owh,iA..nnt ana bawak 1 bas gi lawat umah enti ye.hehe

sinar_islami said...

haha..satu bas tu rombongan makan keduri nmpk gayanya...cepat benor bab2 makan ni ye...

nurul88 said...

makan..rezeki jgn ditolak..
org memberi kita merasa..;)hehe
elokla..tgh lapar ni,dtgla sini ukhti^^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...