12 December 2008

.:MENJELAJAH KE DUNIA FANTASI:.

[[ On 12th Dicember 2008 ]]
  • Tutup buku reproductive system - [sementara] =)
Alhamdulillah..exam utk kali ni dah berakhir..pantas btl masa berlalu~Rasa baru je tension nak exam..tup tup..dah habis..dari bilik yg penuh buku yg terbuka [tapi tak semua yg terbaca!], sekarang dah kosong...kemas seperti sedia kala=) Exam, Alhamdulillah..BHP hari pertama, agak blurr jgk dibuatnya..mana tak.soalan yg keluar tak belajar pun lg..nak kata dapat notes pun tidak~!huhu..ape lagi,tangan dan otak pun berkerjasama utk 'menggoreng'. Hari ke-2,hari yg sgt2 penting..paper RPS. Reproductive system yg complicated..walaupun byk berkaitan dgn diri sendiri sebagai kaum hawa, tp tetap complicated..hehe.Woman is complicated..setuju tak?=)..tak tau la mcm mana nak jadi O&G a.k.a Pakar Sakit Puan nih...~~pening jugak menjawabnye. Compre BHP pulak,alhamdulillah..doa dimakbulkan..byk soalan midterm exam kuar balik..tak lah tensen sgt jwb..

Harap2 dapat natijah yg baik utk exm kali ni..walaupun kurang yakin masa jawab,tapi tetap TAWAKAL..kita hanya berusaha setakat yg mampu, tapi Allah Maha Penentu segala..Allah tahu ape yg terbaik utk kita. Kena ingat, tak semua yg kita rasa baik tu, baik bagi Allah..[2:216]. Mungkin Allah kata elok jika kita diberi kejayaan..Alhamdulillah jika begini..dan mungkin juga Allah kata lebih baik jika kita di uji..utk menaikkan darjat kita disisiNya..Allah Maha Pengasih~Alhamdulillah juga jika begini....=)

  • Sanah Helwa Ya Jameelah~
Hari ini, 12 Disember..Hari Lahir teman serumah ana a.k.a bibik(hehe)..bibik krn bilik die yg terletak di cerok dapur..hehe..saje melawak mesra..=) jgn marah~ Moga dipanjangkan umur dlm ketaatan,dimurahkan rezeki dlm kebajikan, ditambahkan ilmu dlm keberkatan, di matangkan fikiran mengharungi ranjau kehidupan...ameen~Sanah Helwa ya sodiqati!!Tepat pukul 12 mlm dah kejut dia,bawa kek konon nk bg surprise..buka2 pintu, tidur plak dia..kesian,tapi kejut jugak...nasib baik bangun..tapi tak puas hati tak dapat balas dendam..buat masker kat muka.huhu~kita pulak yg kena ye...takpela..asalkan kau bahagia...=]

  • Dari Dunia Nyata ke Dunia Fantasi [Dufan]
Keesokan paginya..usai solat subuh, badan ni jadi berat balik..tidur lambat smlm..tu la pasal..dlm pukul 6.30 pagi, terbangun balik. Tengok2 jam..terus bangun. Plan nak bertolak jam 8 pagi. Naik kereta sewa..APV. Tengok kat bilik air sorang2 mandi, terus cari baju ape nak pakai..takde idea. Last2..serba coklat jadinya. Seterika cepat2..baru mandi. Pegi dapur, tolong siap2kan bekal nak bawak...nasi goreng n sandwich dah siap. Tolong goreng fries je..tlg pack2 kan segala benda..nasi goreng, sandwich, fries,air,sudu...dll. Fries masih digoreng..mmg lambat. Baju salin yg kena bawa tak siap lagi, lari plak siap2 baju salin..main amik je ape ada..suruh jap kawan tengokkan fries tu...dlm 3 minit kemudian....

"Waaa....", terdengar jeritan suara dari dapur..beberapa saat kemudian, bau hangit menyelinap satu rumah...ana terus jenguk dari dlm bilik.."nape ni...?fries hangit ke?"...."bukan hangit je, rentung!"...hehe...gelak je la kami ni..semua tengah kalut siap..macam tu la..

kira-kira jam 8.30 pagi,kereta sewa sampai di halaman rumah..dah siap semua masukkan barang n make sure semua barang tak ade yg ketinggalan..semua naik.seperti kebiasaan, ana disuruh duduk depan(tepi driver)..huhu.kereta bertolak menuruni bukit Cileles-Cikuda..ke Sukawening. mengambil 2 org lagi teman yg akan turut serta..setelah 7 orang siap dlm kereta..kereta meluncur laju..bapak tu minta Rp200 ribu utk isi minyak di Bertamina..lepas tu,perjalanan diteruskan.do'a musafir di baca..mohon diselamatkan,dilindungiNya sepanjang perjalanan..selamat pergi dan balik...Bismillahi tawakkaltu 'AlaLLah.. 'Anak2' di belakang sibuk je menyuruh 'ibu'nya pakai tali pinggang..huhu. Tak suke sebenonye...Utk keselamatan, pakai jugak la..Lepas tu,Ana masej Ummi kat Malaysia...lupa nak bagitahu semalam..

"Salam Umi..hari ni aiman n kwn2 umah nak gi jakarta..release tension sikit lepas exam..=) nama tempat tu Dunia Fantasi[Dufan]..tempat main2.Umi doakan kami selamat pegi n balik ye..krm slam smua.."..Mesej di send..Ummi pun bls msg..umi doakan..umi pesan suruh hati2..n jaga diri..ok..lega dah dapat restu ummi..slalunya umi akan bgtau abah pulak..

Tak lame kemudian..perut mula bernasyid..tak perasan pulak mendendangkan irama ape..mungkin lagu kesukaan ana saat ini, Da'i Nada-Sejuta Harapan...indah lagunya...atau mungkin lagu Native Deen yg rancak n semangat..menandakan perut tidak sabar lagi untuk diisi..akibat belum breakfast...akhirnya,plastik bekal dijeling..alang2 segala bekal semua kat bawah tempat kaki ana..bekas nasi goreng yg plg sedikit diambil..2 lagi bekas penuh dipas ke belakang..makan la ana...tak lupa utk offer pakcik driver,tapi tawaran ditolak..mmg terasa mcm mak orang pulak..jaga makan anak2..huhu..macam ummi time jalan2 kan...hehe..

Lepas tu...mata masing2 dah berat..suasana dari riuh rendah...jadi sunyi sepi...menenangkan lagi mata2 kami utk tutup..beberapa lama kemudian, ana terjaga. memang tak boleh tidur lena kalau duduk depan. Satunya, dah terbiasa, kalau duk depan nampak kereta n jalan..jadi rasa mcm nak berjaga2 juga..mungkin sbb dulu kalau pegi mana2 teman abah ke,umi ke..duk depan..tak boleh la tido..teman bersembang n tgk jalan..walaupun,slalu fail tertido jgk kdg2..hehe..Satu lagi tak boleh tido lena sgt sbb segan kat pak driver tu..huhu.tu sbb tak suka duk depan..Kejap tido,kejap terjaga..tiba2..terasa bahang semacam..bukak2 mata..taulah..dah sampai area jakarta..jakarta memang panas berbanding bandung..lebih kurang macam Cameron Highland n KL..huhu.Tu dalam aircond tu..still rase panas...orang bandung katakan...tak tahan panas =p [mengada2 pulak]

Dalam 3 jam perjalanan, alhamdulillah..nampak sign board Ancol Jakarta Bay City. Ni sebenarnya kat Jakarta Utara.Ada gerbang cantik n comey2...tahulah kami bahawa destinasi yg dituju dah tiba..masing2 dah bangun segar..tak sabar dah..masuk2..rupe2nye..bukan Dunia Fantasi a.k.a Dufan je ada..mcm2 lg ada..seaworld, puteri duyung ape tah..pastu pantai..ade bot2,kapal n mcm2 lagi..mmg rasa nak pegi je semua tempat tu..kesimpulannya,tempat tu memang kawasan pantai...cantiik sangat2..memang dah lama tak tengok pantai...sedikit teruja..n ana memang suka pilih pantai utk melepaskan tension n menenangkan fikiran...pantai dan bukit..tempat yg luas terbentang bila dipandang..dan tempat yg tinggi dan juga besar zon penglihatannya..memang mendamaikan..tambah2 irama ombak yg natural..muzik yg indah..=) Tempat air terjun, sungai2 pun suke...bunyi2 natural sgt la mengasyikkan..bunyi air terjun, air sungai mengalir n bunyi segala penghuni2 kecil molek belantara..kalah lagu Sejuta Harapan=) Subhanallah..

Sampai ke Dufan..tengok banyak kedai yg tutup, pakcik driver[tak tahu namanya,huhu] masuk dan bagitau Dufan tutup kejap utk solat jumaat...baguih2...jadi,pakcik dengan baik hatinya hantar kami ke kawasan pantai..pakcik tu pegi solat..ape lagi..bergambo sakan la. Tiba2 ada pakcik dtg,offer kami utk naik boat..ke tgh laut..ermm,tertarik jugak kami..naik la bot..bot yg takde enjin..hehe..die kayuh sendiri n ada layar..tradisional sungguh...ombak n angin kuat waktu tu..risau jugak mulanya..tapi,pakcik tu kata "ngak apa2 teh.."..dgn muka penuh yakin n meyakinkan juga kami..kami pun belayar..mcm2 cerita kat situ..pakcik tu nak bawa lagi jauh,tapi tambah Rp10 ribu sorang lagi..tapi,kami menolak. cukupla setakat tu..nak cepat..nak solat jama' zohor-asar n terus ke Dufan. Nampak org naik motorboat,teringin pulak..dah lame x naik..tapi ssh la nak naik kt sini...~

Pantai..Laut..
Sesampainya ke dataran semula,kami singgah minum2..usai para jemaah solat jumaat keluar dari masjid berdekatan,kami masuk masjid..Seperti yg dijangka,keadaan tak menyenangkan muslimat utk mengambil wudu'..campur je muslimin muslimat dan terbuka..memang kebanyakan tempat disini macam tu.bukan sekadar tempat wudu',tapi juga tempat solat..terpaksa mencari toilet..baru perasan pakcik yg bawak bot tadi tak solat jumaat! rasanya,dia muslim..rupanya kelihatan seorang muslim..bukan ke Allah suruh kita tinggalkan segala pekerjaan dan utamakan solat jumaat dahulu..'Tak perlu risau akan rezekimu wahai pakcik...utamakan Allah itu lebih baik bagimu,Dia jua yg Memberi rezeki'. Kesal kerana menjadi asbab pakcik tu lalai dgn t'jawabnya sbagai hamba~!renung kembali Surah Al-Jum'ah,

"Wahai org2 yg beriman! apabila tlh diseru utk melaksanakan solat pd hari jumaat,maka bersegeralah kamu mengingati Allah & tinggallah jual beli. Yang demikian i2 lbh baik bagimu jka kamu mngetahui...apabila solat tlh selesai,maka bertebaranlah kamu di muka bumi,carilah kurnia Allah & ingatlah Allah byk2 agar kamu beruntung..." [62: 9-10]

Usai solat jama' qasar zohor-asar..kami bertolak ke dufan..jam menunjukkan pukul 2.Dufan dah bukak..ramainya orang..sorang kena bayar 100k pulak..kalau tak dgr2 75k..xpela..asalkan blh masuk main..ana terpaksa cari ATM utk keluarkan duit sbb dah takde duit langsung dlm dompet..lupa nak ambil dalam laci kat rumah.selesai beli tiket semua,kami mempercepat langkah..takut tak sempat main semua.w'pun tahu mmg takkan sempat=)

Entrance

Boat Swing..game pertama memantapkan jantung..=)

Sampai2..memang mcm di alam fantasi..penuh patung2..yg bergerak n tak bergerak..comel2...byk katun2 zaman kita kanak2 dulu..ala yg jenis snow white ngn princenye..hero2..heroin2..dan sewaktu dgnnya..dlm rombongan kami,ada 2 org cik kak tu tak berani naik yg dasyat2..mcm roller coaster n yg nampak horror la..jadi,game 1st yg kitorang naik ialah...'boat swing'.bergerak 1 arah,lama kelamaan makin tinggi dan laju..ya Allah. Saat tu ana mula mengucap siap2..jantung pun rasa mcm nak tercabut..terhuyung-hayang..lama pulak tu..huhu~nasib tak nangis...bergenang2 air mata kitorang...sempat tengok wajah orang lain..byk yg cuak..game pertama yg agak mencabar wibawa.kesian kat jantung..terkejut die..huhu.kalau ada org yg sakit jantung ni..mmg dah lama innalillah...ish3...

Atas awan biru =)

Giant Wheel
Next,game ke2..'Giant Wheel'..kitorang decide main game yg slow2 pulak..selang seli..supaya tak terkena heart attack~!bahaya2...naik2 tu...rileks sikit..dapat tgk pemandangan n seluruh kawasan Dufan..mmg besar btl kwsn tu..letih berjalan dari 1 game ke game lain..tapi boring naik wheel tu...lama sgt pulak die pusing...huhu.

Roller Coaster
Game ke 3 pulak..yg mantap pulak..'Roller coaster'.Dengar org yg naik terjerit2..cuak juga dibuatnya..tgk sorang teman tu,excited sgt nak naik...sape ntah..hehe..naik duduk berdua2..kitorang yg nak naik 5..2 org lg x brani..so,kesian kat ana..takde partner..duduk la sorang2..tak feel betul..dah la tgh takut..takpe,kutabahkan hati..=)hehe..naik2...alahai..baru nak tutup mata, dah habis..1 round je...kedekut la..huhu..tak sempat feel takut nak kuar...he..

Then, game ke-4..yg rileks sikit..'burung rajawali' tak silap nama game tu..tp,mmg duduk dlm burung la..rasa kita terbang..naik atas n pusing sederhana laju..sesuai dgn kelajuan utk menghilangkan pening dan sakit jantung...amik angin n rileks2...~~

Hamster coklat dlm belon =)

Tasik..
Game ke-5...yg ni comey..xtau name ape..ana bg nama la..'Water balloon'..hehe.die belon gergasi yg besar n transparent..kita masuk dlm tu..die pam,masukkan gas..gas ape tak tanya pulak...then,die lepaskan dlm tasik..mmg comey la kalau sape tgk..hehe..mcm hamster yg tgh main dlm buih...mmg fantasi....hehe~=p sedap baring je dlm tu..tp segan ramai org tgk..haih~

Tornado @ wind shear
haa..game ke-6..yg ni la plg best n mencabar wibawa kitorang..dulu masa kat malaysia..penah main kat times square..nama dia 'DNA Mixture',mmg ganas la..sserik eden nak naik..tp kat Dufan ni..nama dia 'Tornado' ataupun 'wind shear'..mmg mantapla..sekali lg di sini ana mengucap..bagus sebenarnya dtg kesini..membuat ana banyak berzikir ingat Allah dan kematian...huhu..ke cari kematian ni..?ana pun tak tahu la..ajal maut di tgn Tuhan..apepun,yg ni la plg best..n kat sini jugak kitorang membazirkan duit beli gambar yg diorang tangkap..untung diorang..1 gambar 20k~!untung2..kalau amik sendiri n cuci..ntah dlm 500 rp je pe..tapi..nak kenangan punya pasal..siap ade frame tulis Tornado n Dufan..ok la 2..

Istana Boneka
Tiba game ke-7..jadi budak2 tadika sikit..=). Kami masuk 'istana boneka'..mmg byk sgt boneka dlm tu..cantik2..cumil2...dan..dlm hati ana 'kreatif n rajin sungguh diorang ni...=)'..boring sikit..dlm tu cuma byk ambil gambar je..mek sorang tu asik suh owang amik gambo die..bergerak sikit muncung mulut..haih~nasibla....hehe..boring...lame pulak tu perahu die jalan..

Jeng3..tiba game yg ditunggu2..game ke-8, 'rafting'..hari tu gi rafting natural punye..yg ni rafting moden skit...1 boat 8 org..tp kitorang 7..ok la.masing2 mmg dah basah kuyup time tu..hujan lebat tak terkata..mcm tau2 je nak basah ek..ana dah tukar kasut n letak beg yg x kalis air dlm plastik....get ready siap2..mmg best rafting ni..ana sgt suke~~=)

Masing2 mmg dah basah kuyup...huhu.dah tak selesa nak jalan..1 lagi yg kami idam nak naik..game ke-9..'Niagra-gara'..ala2 waterfall niagra kat canada je...he..tapi niagra ni blh meluncur lagi..if niagra sebenar mna blh...=) Best jugak yg ni..time turun papan lungsur air tu plg best..tapi tak puas..sekejap sgt...hmm~~

Lepas2 tu..masing2 kepenatan, berposing sekejap..buat kenangan..n masuk 2 rumah..1 nama 'rumah ajaib'..ajaib la sgt..rumah papan+senget+tapi ber'air-cond'..wah,ajaib2...=p 1 rumah lagi nama 'rumah cermin' tak silap..byk sgt cermin sepanjang lorong...ala2 cermin ahli sihir snow white'...sempat lg kami melafazkan ayat keramat tu..."mirror2 on the wall, who is the most beautiful in the world.."....Treng~~ Terpampang lah wajah masing2...makanya..kamilah yg plg cantik itu....sekian, terima kasih...hehe=) [ciptaan Allah memang indah...Allah itu Indah..dan cintakan keindahan~=)]....

5 Puteri..=)

Allahu Ahad~!=) Setelah hbs bermain..
Secara keseluruhannya..dari jam 2.00-5.30pm [3 jam setengah] kami di dlm Dunia Fantasi tu..setelah tukar pakaian kpd pakaian yg lebih elok..[pakaian kering yg juga basah sedikit]..berdoa musafir,kami bertolak pulang..masing2 keletihan...dlm kereta,masing2 mengisi perut dgn bekal yg ada..alhamdulillah..jimat duit utk kos makanan...perut dah terisi, mata mula berat..sebelum terlena..ana meminta pakcik tu singgah di mana2 perhentian utk solat jama' maghrib-isyak..ana pun terlena..tp,penat mcm mana pun..masih tak lena btl2..asyik terbangun..tak lama kemudian,sampai 1 perhentian..mcm R&R kat M'sia..Musalla muslimat jauh benor..dlm mamai2 gagah jgk berjalan. ambil wudu'..solat penuh penghambaan..berdoa agar selamat pulang ke destinasi..

Alhamdulillah, dlm jam 9 mlm kami selamat sampai ke desa Jatinangor ini...syukur tak terhingga utk hari ini...tadi dah solat..fikir tido je la....utk hari ini, LETIH tapi GEMBIRA~ Segala hal yg mengganggu fikiran dilupakan...gembira bersama ukhwah ini=) Uhibbukunna Fillah~


"Ukhwah itu indah andai bertemu dan berpisah kerana ALLAH~Ukhwah fiLLah abadan abada!"


"RedhaMu Rabbi Kemuncak Impianku~"
Al-Faqirah iLa Allah
.:'abid sakina:.

4 .:KoMeN:.:

Dr Amad said...

waa...enjoy betul deme seme neh.Ana lagi enjoy...boleh balik rumah nanti.lagi best dari DUFAN tuh...wakaka

nurul88 said...

eley..yela 2..anak manja blh la balik...kitorang berdikari..xdenye nak balik2 sokmo...=)

Anonymous said...

oit mkcik..watak cek pun ad gk lam cite ang..haha...mmg bes pun.hee..dah berbulan rncg..aherny mnjadi gk kite ke dufan..=p

nurul88 said...

anonymous a.k.a mek muncung mulut=)

hehe..mestila mu ade...watak penting 2...[yela sgt...]hehe.yup...FINALLY~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...