11 September 2008

.:RAMADHAN AL-KAREEM:.


Assalamu'alaikum wbt.....

~Secebis celoteh~

Pertama sekali..maaf kerana membuatkan blog ni hampir 'bersawang'. Memandangkan ana baru pindah ke rumah baru di bumi Jatinangor ini..dari Bale Padjadjran 2 ke Desa Cileles, atas Cikuda..Pelik je nama die kan..tapi,alhmadulillah..seronok juga jadi sebahagian dari tetangga desa permai ni..masyarakat yg ramah n mesra...pemandangan belakang rumah indah[subhanallah]..baiti jannati ku ni pun selesa..cumanya, agak jauh jaraknya dari fakulti. Takpe..ade hikmah mungkin. Boleh exercise skit..tambah2 di bulan puasa..menguji ketahanan fizikal sungguh..=) Wireless Padma.net baru berfungsi hari ni, walaupun belum stabil..xpe..syukur boleh connect sampai sini.

~Ramadhan syahrul mubarak~

Marhaban ya Ramadhan..walaupun hari ni adalah hari yg ke 11 dah kite berpuasa..tapi tetap terasa kehadirannya seperti hari pertama..kerana sedia maklum banyaknya kelebihan pada bulan ini..madrasah tarbiyah yg berkesan mendidik rohani bg insan yg benar2 menghayati bulan yg penuh kemuliaan ini dan mengambil segala peluang berbuat amal soleh dalam bulan ini...segalanya terasa terkawal..“Puasa itu adalah separuh kesabaran.” (HR Ibn Majah)..ramadhan sememangnya 1 perisai..Rasulullah ada bersabda yg bermaksud: “Puasa itu perisai, maka orang yang berpuasa janganlah bercakap kotor dan melakukan perbuatan orang jahil.”...

Semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik untuk kita..jangan persiakan. Mari berpesta ibadah~! Tibanya saat kita istirehat dari 'perjalanan dunia' yg hanya sebuah persinggahan ini...saatnya juga bagi membersihkan jiwa yg berjelaga dgn molekul2 dosa dan noda.saatnya kita mentadabbur indahnya kemurahanNya..saatnya kita memahami erti sebenar tazkiyatun nafs..semoga Ramadhan menemukan kita dgn segala keberkatan dan bertemu dgn keagungan Lailah Al-Qadr yg sentiasa diimpikan oleh jiwa2 yg mendamba cintaNya..


~IHRAM'08~

Setelah memeningkan kepala memilih nama yg sesuai untuk program sempena ramadhan anjuran IMAN, akhirnya, dengan segala kepasrahan ana hanya mengambil nama ringkas IHRAM'08..daripada Ihya' Ramadhan '08..alhamdulillah pengarah program pun tak kesah. Banyak nama2 yg sedap dicadangkan, tapi agak panjang..time kasih kpd yg menyumbang idea..jasamu dikenang shbt2...=)

Segala aktiviti dah dirancang..kebanyakannya sama je macam selalu..tapi, masalah dana melanda..hingga saat ni masih menunggu sumbangan yang bakal diterima dari pihak2 tertentu..harap lepas ni ada berita baik. Dana sangat diperlukan bagi kelancaran program..harap berjalan lancar. Pening juga kadang2..tapi..dapatla belajar sikit2 mcmana nak menguruskan 1 program kat sini...syukran kpd semua rakan seperjuangan yg sedia memberi komitmen..dana...oh...dana....tema IHRAM'08 ialah,"Ramadhan dihidupkan, Amalan diperkasakan"..sesuai dgn matlamat kebiasaan di bulan ini..melipatgandakan amalan dlm mencari redha Allah.....Semoga program yg dikendalikan ini dapat membuka peluang sahabat2 yg dikasihi utk istiqamah beramal di bulan yg penuh barakah ini...insyaAllah=) Barikillahumma lana fi syahri Ramadhan ya Allah...3x.ameen..
~Sedikit perkongsian~

Mari kita sama2 amalkan amalan kebiasaan Qudwah hasanah kita, Rasulullah SAW di dlm bulan Ramadhan....

1.Bersahur ~ Para ulamasepakat bahawa sahur itu hukumnya sunat dan tidak berdosa bagi orang yang meninggalkannya Rasulullah SAW bersabda: Makan sahurlah kamu kerana sahur itu berkah.”..tp, kena tau la..bukanla dinamakan sahur kalau makan di tgh malam sebelum tidur sebab malas nak bangun sebelum subuh tu ye...di akhir malam sebetulnya...

2.Menyegerakan berbuka ~ Disunatkan menyegerakan berbuka setelah datang waktu Maghrib. Rasulullah SAW bersabda: Manusia sentiasa dalam kebaikan selama mereka menyegerakan berbuka.”..waktu berbuka la di antara kegembiraan org berpuasa..tp, kena ingat..jgn tamak dan membazir..doa jangan lupe..doa orang berbuka itu makbul..doalah ape yg diinginkan..mulakan mengisi perut dengan buah kurma..

3.Berusaha untuk meninggalkan semua yang dapat mengurangi pahala puasa ~ Sasaran yang hendak dicapai melalui puasa ialah untuk menjadi insan bertaqwa dan peroleh keampunan. Rujuk Al-Baqarah:183. Bagi mencapai sasaran ini, akhlak yang mulia perlu diamalkan. Rasulullah SAW bersabda: Puasa itu bukanlah (semata-mata menahan diri dari makan dan minum, akan tetapi juga dari perbuatan sia-sia dan kotor. Maka jika seseorang memakimu atau menjahilmu, katakanlah bahawa aku sedang berpuasa, aku sedang berpuasa.”..sememangnya puasa akan lapar, membuatkan kita letih..bila letih..mula la cepat marah..maka, control la kemarahan itu..la taghdob..=)didik diri dgn sabar..tu sebab dikatakan Ramadhan ni pendidik yg baik...=) org nak gaduh..kita jawab,'aku tgh pose..x mau gaduh'..kan molek gitu....jaga hati insan lain...

4.Bersikap pemurah dan mesra kepada sesama Muslim ~ Ibnu Abbas mengatakan: Rasulullah SAW adalah manusia yang pemurah dan lebih pemurah lagi pada bulan Ramadhan.”..ha..contohi Rasulullah..ringankan tangan utk memberi...pemurah tu ada mcm2..bukan sedekah wang je blh..senyuman dgn tetangga yg ade..shbt2...membantu kerja2 bg sesiapa yg memerlukan & meringankan beban mereka...semuanya dikatakan pemurah...tak lupa juga bila mendoakan orang lain....

5.Solat Tarawikh dan Witir ~ Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa yang solat pada (malam) Ramadhan dengan dasar iman dan mengharapkan redha Allah, akan diampuni dosanya yang lalu.”..tak kisahlah berapa rakaat..20 ke, 8 ke...yg penting niat..kusyuk...mengikut kemampuan masing2..jangan pula sampai rasa terpaksa..selagi mampu..dirikanlah solat sunat yg hanya di bulan ramadhan ini...tak kisahla di mana2..yg penting ape....NIAT mesti betul....dgn didasari iman dan mengharap redha Allah.

6.Bertadarus Al-Quran ~ Apabila tiba bulan Ramadhan, Rasulullah SAW memperbanyakkan tadarus. Sabda Rasulullah SAW: Ada pun malaikat Jibril pada bulan Ramadhan menemui Rasulullah SAW pada setiap malam lalu ia bertadarus Al-Quran bersamanya…”..Tadarus beramai-ramai kan lebih bagus sbb dalam masa yg sama dpt menarik dan menggalakkan orang lain turut bertadarus, menghabiskan bahagian bacaannya utk khatam di hujung ramadhan...contohnya dengan kawan2 serumah,dengan family..kemudian..bila dah habis..usahakan pula tadarus individu kita...kita mampu lakukannya~!Keep on bertadarus.....

Ok..ini la serba sedikit coretan setelah internet berjaya disambungkan di rumah baru ana ni...salam ramadhan buat semua....moga iman kita bertambah dan peroleh ganjaran taqwa......ameen.wallahu'alam...

"Kurangkan juadah, banyakkan sedekah.."




2 .:KoMeN:.:

Ibnu Aiman said...

Salam...selamat kembali ke dunia maya..

nurul88 said...

W'salam..huhu..syukran2..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...