22 April 2008

.:PROGRAM..OH PROGRAM...:.

Assalamu'alaikum wbt...
hmm..terasa nak menulis plak..

actually..baru2 ni..letih sangat2...program berturut2....
walaupun hanya dalam masa 2 hari je...
dari 19/4 sampai 20/4..sabtu ahad ku penuh dgn program...
sama ada jadi 'abidNya(MABIT), jadi panitia(Saphire3),n jadi AJK Logistik(MSB)

Perasaan ana lps join program2 tu..?

:: MABIT (Mlm Bina Iman n Taqwa) = Terasa Tenang...=)

:: Saphire 3 (Spiritual & Medical preparation of brides will be) = Terasa Girang...=D

:: MSB (Mlm Seni Budaya) = Terasa Kesian...=(

Secara ringkasnye...

.:MABIT:.

Masa MABIT kat masjid habiburrahman, bandung..Alhamdulillah..dpt pengalaman, ilmu n menguji kekuatan jasmani n rohani..=)Ceramah dari Ust Ahmad Humaidi (dari Ikatan Da'ie Indonesia) tentang "KEPIMPINAN DALAM AL-QURAN"..alhamdulillah..menarik jugak..byk jugak dapat..

Nama ust tu mcm adikku, Hasan Humaidi..bile pulak ateh nak dengar ceramah dari Ust Hasan Humaidi ni ye...?=) InsyaAllah suatu hari nanti...esok(23/4) dah masuk 17 tahun..makin beso Acu ku ni...=p..Achik pun dah 18thn(19/4)..nak sambung blaja mane plak tu ye..moga dapat yg terbaik..Perkahwinan abah ummi lak dah berusia 21 ek?(18/4)kan..sbb thn lepas ke20..alhamdulillah..moga kasih sayang antara abah ummi n anak2 abah ummi yg comel2 ni tetap utuh n kukuh..mekar selama2nya dlm Redha Ilahi...ameen~hehe=p..ni dah kluar tajuk nih..he..homesick katekan...huhu=( Konklusinye...ketenangan sgt terasa..dengan alunan syahdu kalamullah dari imamnya..3 juz/malam terasa bermakna n indah sekali kalamMu ya Allah..Mendapat kekuatan utk terus berdiri..setia di dlm saff..=)

Boleh Rujuk Nisa':59, Nisa':144, Nisa':5, Baqarah:247, Yusuf:55, Nisa':58, Nisa':34 untuk mengetahui ciri2 pemimpin dalam AQ..


.:SAPHIRE 3:.

Then, Saphire 3 plak..program khas utk kaum muslimat utk mendapatkan tips persediaan ke alam perkahwinan...hehe.Lawak je bunyi..=P Walaupun jadi panitia, tak terasa pun jadi panitia,sebab tak ade keje pun..banyak kakak2 indonesia yang buat.takpelah kan..=) Penulis buku, Salim A.Fillah mmg best...bagi tips macamana nak jadi isteri yg solehah....=) sebab tu Terasa Girang..sambil2 tu..biasalah..penulis asyik promote buku die.."Bahagianya Merayakan Cinta"..macam menarik..insyaAllah akan diusahakan utk beli buku tu.hehe..nanti2 lah..byk lagi buku x habis baca nih..n yang best jugak..ana sempat la amik autograf die.dapatla sign die dalam buku ku yg x di khatam lg.."Agar Bidadari Cemburu Padamu"..hehe. Banyak diterangkan mengenai fitrah lelaki dan perempuan n jugak komponen2 yang penting dalam rumahtangga..Tengok muslimat lain semangat je..mungkin sbb penceramah yg mantap..mungkin jugak sebab hari bahagia die bakal tiba tak lama lagi..hehe.tapi, dalam pengisian yang best tu..sempat jugak ana tidur..hmm..apekan daya..he..=) letih..tertinggal berape tips dah tak tau la..he^^, lepas rest jap utk solat zohor..tak pegi dah..balik bilik rehat. siap ke MSB yg akan berlangsung smpai lewat malam..huhu~~

.:MSB:.

MSB plak...Sebagai AJK logistik yg berjalan berulang-alik,naik turun pentas,uruskan bas..Terasa "kesian"...nape rase kesian..?kesian kat diri sendiri, kawan2 n kat orang lain yg hadir malam tu...kenape tu...???hmm...jawapannya..biarlah rahsia...di hati ini, hanya Tuhan yang tahu..DIA YG MAHA MENGETAHUI...=( Biar ape orang kata..ana yakin, Allah tahu ape sebenarnya yg tersirat di hati ni......derita dilema yg dihadapi...


Akhirul kalam, alhamdulillah..segalanya dah selesai..pesanan pada diri...ape yg baik..jadikan teladan,simpan n amalkan..teruskan mencari ketenangan hakiki yg didamba..ape yang buruk jadikan sempadan n pengajaran utk masa akan datang......tiada guna penyesalan tanpa usaha utk meningkatkan kelemahan diri n mengelak dari kesilapan yg sama berulang kembali.......

Yg tinggal sekarang..bola tampar..alhamdulillah 3x menang berturut2..esok final..semoga kemenangan milik kami~ameen~bola jaring for karnival sukan..malas nak masuk plak..next time lak ye..he..walaupun rindu nak main mcm zmn muda2 dlu..tp xpela..tahan jap la..=) bagi peluang kat orang lain..hehe=p Bola Tampar utk karnival sukan mmg x blh masuk sbb ade ISK..


:: Update: Pasukan Volley ball Fakultas Kedokteran '07 menjadi JOHAN dlm Olympiad 08.Alhamdulillah~great!

~Tiba-tiba dipanggil masuk main Galah Panjang masa karnival Sukan hari tu..tak ingat dah nak main mcmmana..kalah 2 games..malu2..pastu, tukar orang lain bila ramai yang datang tengok..kacau je..baru je nak wat betul2..he=)

ok..rasenye,itu je yang nak di coretkan utk kali ni...barakallahufiikum...~~

"Ya Rabbul 'Izzati..Lindungi diriku dari murkaMu..Tunjuki aku ke jalan lurusMu..Kuatkan aku menggapai RedhaMu..Kasihi diriku mencari cintaMu..Berkati aku dalam urusan hidup dan matiku..berikan aku cahaya bahagiaMu dunia dan akhirat..ampuni daku atas dosa2 ku..Jauhkan aku dari api JahannamMu..Tempatkan aku dalam JannahMu...Ameen ya Rabb~~"

::~Biar kepahitan itu pergi..agar kemanisan mengisi~::


~MABIT di Masjid Habiburrahman~



~Moga Ukhwah berpanjangan~


~Saphire 3~

~MSB:Malam Seni Budaya~











0 .:KoMeN:.:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...