28 March 2008

.:BuAt PuTeRi SoLeHaH:.


Tidaklah akan bergeser kaki seseorang hamba di Hari Kiamat kelak sampai ia ditanya empat hal; tentang usianya untuk apa dihabiskan, tentang masa mudanya untuk apa dipergunakan, tentang harta dari mana di dapat dan untuk apa dinafkahkan dan tentang ilmu untuk apa diamalkan.
Dari Muadz bin Jabbal; Riwayat Al-Baihaqi

Saudariku muslimah...

Selalu sudah hadith di atas hinggap di telinga kita, sehingga mampu bibir berkumat kamit menutur saat ia dibacakan. Namun seringkali kita meletakkan tentang masa mudanya untuk apa dipergunakan hanya pada pemuda lelaki, melupakan sang hawa yang tidak dapat tidak seutama lelaki juga. Sekali kali kita tidak boleh meremehkan hal sang puteri, kerana pembicaraan soal awal hidup sang hawa ini adalah pembicaraan nilai insani generasi akan dating. Sungguh masyarakat tidak akan baik tanpa wanita-wanita yang baik kerana mereka adalah pembentuk generasi.

"Sesungguhnya Aku tidak menyia-nyiakan amal orang-orang yang beramal di antara kamu, baik laki-laki atau perempuan, (karena) sebagian kamu adalah turunan dari sebagian yang lain"
Ali-Imran: 195

Sebagaimana lelaki berasal dari lelaki dan perempuan, maka demikian pula halnya perempuan berasal dari lelaki dan perempuan. Keduanya sama-sama manusia, tak ada kelebihan yang satu dari yang lain tentang penilaian iman dan amalnya. Justeru itu, masing-masing di antara mereka saling melengkapi satu sama lain.

Namun, pemandangan yang kita lihat kini tidak langsung menggambarkan perhubungan yang sebaiknya berlaku melainkan pada segelintir umat ini. Secara terjurus, wanita diterima menjadi suatu sumber perdagangan yang diterima masyarakat. Daya tarikan wanita dieksploitasi oleh golongan kapitalis tanpa had, digunapakai untuk memasarkan produk mereka. Namun secara halusnya, ia menjamah pemikiran waras masyarakat sedikit demi sedikit menjadikan kita masyarakat jahil. Tidak berhenti setakat di papan iklan, ke mana sahaja kita pergi, wanita menjadi subjek utama, bukan dalam aspek peningkatan jiwa dan nilai, tetapi pada keuntungan duniawi. Rancangan televisyen hampir sahaja 100% menggunakan wanita dalam menarik perhatian penonton.

Tidakkah saudari tersentuh dengan keadaan yang menimpa golongan itu?
Perlu jelas bahawa kejelekan yang timbul bukan hanya kerana eksploitasi yang dihadapi golongan wanita yang rata-ratanya adalah puteri-puteri di awal 20-an. Ia juga menyangkut kebiadaban masyarakat dalam menghadapi hukum-hukum dan syariat yang telah Allah tetapkan. Kerana isu utama adalah isu aqidah yang menjadi dasar pada seseorang muslim. Semakin hari semakin jauh dan semakin remeh masyarakat melihat keutamaan syariat Allah. Selebihnya tidak meletakkan dengan benar nilai syahadah yang dilafaz.

Wahai puteri-puteriku,

Perubahan yang menimpa golongan kalian sekarang tidaklah berlaku dalam masa sekejap melainkan ia datang dari usaha yang keras dan kejam oleh musuh-musuh Allah. Mereka berusaha membelenggu kalian dalam lingkaran hawa nafsu dan tuntutan duniawi mereka. Sesungguhnya setiap muslim perlu mengenali jalan yang mereka ambil dalam menjadikan kita seperti ini. Kerana ikatan islam dalam umat itu terungkai satu persatu kerana umat islam tidak tahu akan jahiliyyah. Seharusnya puteri-puteriku menanam jatidiri yang tegas pada perkara usul dan pendirian dalam diri kalian, agar kamu mampu berdiri walau seorang diri dengan panji islam tertegak dijulang tinggi.

Kini di mana-mana saudari melihat kaum hawa berjuang untuk menegakkan hak-hak mereka yang dirampas oleh masyarakat. Mereka terpaksa berjuang dengan jiwa yang meronta-ronta, sedang sokongannya hanya dari segelintir manusia yang waras dan simpati. Perjuangan mereka menuntut penghormatan, kesama rataan , perlindungan dan pelbagai lagi dari masyarakat yang dhaif dari nilai-nilai asasi kemanusiaan. Hendaknya saudari memahami keadaan mereka dan menanam semangat untuk membantu mereka dengan fikrah islam yang saudari miliki. Perjuangan yang mereka tatang adalah suatu cabang dari perjuangan saudari sekelian. Sesungguhnya saudari, jika benar, sedang berjuang menegakkan kalimah laa ilaha illallah sepertimana yang dilakukan oleh puteri-puteri islam terdahulu, syumul dalam aspek yang dijuangkan, tekad dengan taqwa dan keimanan dan berjihad sehabis mampu demi perjuangan ini. Saudari-saudari yang ikhlas meletakkan Allah sebagai matlamat, akan membuka pintu kebebasan yang sebenarnya buat mereka, memberi cahaya kehidupan yang baru kepada mereka dengan iman dan islam yang sahih.

Puteriku solehah,

Aku ingin sekali bertanya kepada hati-hati kalian, apakah yang kalian inginkan sekarang? Apakah yang jiwa lembut kalian harapkan dari kehidupan ini? Setulus hati halus, puteriku, soalkanlah pada diri kalian, apakah yang benar-benar kamu citakan?

Sekarang aku menyeru pula, bayangkanlah apa yang kenalan kalian mahukan? Apakah yang tergambar dari bibit hidup mereka yang kamu kenali? Sesungguhnya apa yang aku lihat adalah sesuatu yang menyayat hatiku. Apa yang aku pandang dari sekejap waktuku terhadap golongan puteri islam jauh dari impian yang aku impikan. Aku memerhatikan mereka sibuk dengan majalah dan terbitan-terbitan yang demi Allah, jauh dari keluhuran fitrah manusia apatah lagi dari ketetapan Allah. Aku sedih melihat mereka yang merelakan diri mereka menghadapi penyeksaan jiwa dan jasad. Sekerap keluaran majalah-majalah itu, sekerap itu pulalah mereka menyeksa diri mereka untuk merubah jatidiri sehingga hilang erti keteguhan pendirian pada diri mereka. Akhirnya mereka terjelepuk dalam kebodohan diri sendiri, terperangkap dalam sarang kapitalis. Sungguh benarlah sabda Rasulullah s.a.w.


Sungguh kalian akan mengikuti sunnah (cara dan tradisi) orang-orang sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, dan sehasta demi sehasta. Sampai-sampai, andaikata mereka masuk ke lubang biawak sekalipun kalian masih mengikuti mereka...
Hadis Dari Abu Sa'id al-Khudri, Muttafaq Alaih.

Inilah gambaran seksaan yang mereka hadapi. Lubang biawak yang menggambarkan bau menyengat, kegelapan dan kesempitan. Apakah puteri-puteri sekalian tidak bersedih hati dengan keadaan mereka ini? Apakah kalian senang hati melihat mereka diperalat sebegitu?
Apakah kesibukan remaja kita sebenarnya saat ini wahai puteriku?!

Jujurlah dengan mereka bahawa kalian memerhatikan mereka berdendang dengan lagu-lagu yang hanya membawa tema-tema berlandaskan kelemahan jiwa tunduk kepada nafsu. Rasa cinta yang digembar-gemburkan, diadun dalam prosa-prosa bunga dan madu hanyalah khayalan yang menerjah pintu taqwa mereka, menerajang kewarasan dan fitrah mereka jauh dari jiwa. Wahai puteriku, tidakkah kamu melihat bahawa hal ini semakin lama semakin rumit? Musuh-musuh islam berusaha mengumumkan dan membentuk suatu kaedah dalam kehidupan berperasaan dan beremosi, sehingga hampir-hampir syariat Allah menjadi permainan?! Allahuakbar!

Wahai puteriku? Duduk sajakah kita membiar pengumuman itu berlaku hingga usaha islah dan da'wah kepada aqidah yang benar menjadi rumit dan tegar? Apakah jiwa-jiwa sensitif kamu sudah menjadi keras dek belenggu masyarakat hedonis ini? Puteriku, engkaulah harapan buat mereka. Engkaulah harapan bagi ummat ini. Jangan sekali kalian berpaling dari hakikat ini. Sekali-kali jangan !

Puteriku solehah,

Apakah yang menjadi kesibukan sebenar puteri-puteri kita? Tidak pernah aku melihat kegusaran yang dihadapi ibu bapa sekarang akibat puteri-puteri mereka yang terikat dengan sinetron dan rancangan realiti yang terlalu banyak. Tidakkah kalian semua melihat mereka terbantut dari pertumbuhan pemikirannya, ilmu pengetahuannya, jatidirinya? Apatah lagi jika disukat rasa simpatinya pada masyarakat dan ummat yang semakin mati ini. Bisa sahaja air mata mengalir kerana geram dan sedihnya melihat mereka memperlakukan diri mereka sebegitu, membiarkan generasi mendatang...Puteriku, hendaklah kalian teguh dalam islam dan tuntutannya, ingatlah bahawa kalian adalah pencetak generasi, penggerak umat. Tugas kalian yang terutama adalah ini. Maka bersiaplah untuk bergandingan dengan kaum adam demi menjadi khalifah yang mentadbir bumi dengan syariat Allah s.w.t.

Apakah dalam diri puteri-puteriku solehah sama seperti apa yang aku lihat? Apakah harapan kaum adam yang inginkan agama Allah ini tertegak dengan kalian sebagai pembentuk generasi hanyalah angan-angan? Ataukah kalian punya jatidiri yang berbeza? Ya Allah, teguhkanlah puteri-puteri solehah ini dalam iman dan islam. Dan kurniakanlah mereka kekuatan untuk teguh membawa da'wah islam ya Allah.
Wahai cahaya mata Ummat,

Harapan kaum adam terhadapmu menggunung tinggi. Pastinya dari fitrah setiap adam yang waras, mereka menginginkan wanita-wanita yang mampu memimpin keluarga, yang mampu membentuk generasi agar zuriat yang lahir adalah yang terbaik. Mampu juga berganding bahu mentadbir alam ini kerana kita saling lengkap-melengkapi. Namun, kesediaan puteriku sekalian menjadi wanita yang mampu memimpin generasi amatlah bergantung kepada kesibukan kamu yang sebenarnya. Kiranya kalian tergolong yang sibuk dengan urusan puteri-puteri yang aku maksudkan tadi, maka jauhlah impian dari kenyataan.

Sesungguhnya kesibukan asasi seorang puteri yang ummat idamkan adalah seperti yang terpapar pada sirah ummat ini sendiri. Ummat ini mengharapkan kalian berusaha mencetak semula contoh generasi terdahulu ke dalam diri kalian, lantas ke dalam masyarakat.
Inginku bertanya pada kalian puteriku solehah, apakah kesibukan kalian pada agama Allah ini yang paling utama? Apakah kesibukan kamu mentahbiskan diri kepada Allah dan agama-Nya serta menunaikan kewajipan untuk menegakkan agama ini? Sepertinya kesibukan Asma' dan Nusaibah yang berjuang demi agamanya, berkorban membantu Nabi s.a.w sewaktu hijrah dan sewaktu perang Uhud? Mereka siap siaga meletakkan jiwa mereka di hujung pedang demi melindungi Nabi s.a.w. yang tercinta. Berusaha semampu mereka untuk memastikan da'wah islam ini tidak pernah berhenti. Meninggalkan keseronokan gadis-gadis lain demi mengejar syurga Allah s.w.t. Subhanallah ! Apakah puteri-puteriku siap untuk ini?

Wahai serikandi ummat,
Apakah kesibukan sebanar kamu pada mempersiapkan akal fikiran kamu dengan meletakkan makrifah Allah sebagai induk pada akal kamu? Dengannya kamu mendirikan ilmu lain di atas fondasi itu dan terlindunglah kamu dari kebatilan ilmu hawa nafsu manusia. Adakah kesibukan kamu seperti kesibukan para wanita salafus shalih yang sibuk menghafal Sahih Bukhari atau Sahih Muslim, meriwayatkan hadith dan mengikuti majlis ilmu, sehingga salah seorang di antara ulama kita ada yang berkata, " Seorang muslimah yang solehah, Fulanah binti Fulan, berkata kepadaku begini...?! "

Apakah pula kesibukan kamu seperti Aisyah dan Fatimah al-Khattab yang memahami hukum-hukum Allah dan waqi' yang didiami mereka sehingga mampu hidup selari dengan realiti dan sebati dengan islam? Persiapkanlah diri kamu dengan agama Allah, dan persiapkanlah juga diri kamu dengan suasana masyarakat agar kalian mampu membimbing mereka dengan berhikmah.
Wahai puteriku solehah...

Sekali lagi aku bertanya, apakah kesibukan kalian seperti kesibukan perempuan salafus salih untuk senantiasa menjalankan yang halal dan menjauhi yang haram dalam keluarga sehingga seorang perempuan berkata kepada suaminya yang hendak keluar, " Wahai Fulan, waspadailah olehmu jangan sampai mencari nafkah dengan cara yang haram. Sesungguhnya kami masih sanggup menahan siksa lapar dan dahaga, tetapi kami tidak sanggup meanggung adzab neraka dan murka Yang Maha Perkasa?! ".

Siaplah kalian untuk melindungi rumah tangga dengan permulaan yang baik atas dasar taqwa. Janganlah kalian tersilap dengan mendirikan rumah tangga kerana adat, kehendak nafsu atau kerana nilai masyarakat di sekitar kalian. Puteriku solehah, hendaklah kamu memainkan peranan untuk menghidupkan roh yang diredhai Allah; memastikan keadaan keluarga yang sederhana, qanaah, bisaatah dan jauh dari menunjuk dan membazir. Kerana dengan semua itu, jauhlah keluarga kalian daripada kebaikan.

Apakah kesibukan kalian dalam masyarakat pula wahai puteriku solehah? Apakah pernah kalian terfikir seperti Shafiyah Binti Abdul Muthalib yang melindungi muslimah dan anak-anak muslim ketika perang Khandaq? Dia nyata tidak hanya duduk diam saat musuh ingin mengambil peluang di saat genting itu. Apakah sekarang kita bukan di saat genting, dengan musuh-musuh Allah bersekutu menerkam kita dari sgenap arah?! Apakah kesibukan kalian seperti Zainab Ghazali dan Hamidah Qutb yang berjuang demi menyampaikan da'wah sehingga tirani menangkap dan memenjarakan mereka, lantas di siksa lebih teruk dari kaum adam?! Allahuakbar ! Mereka menjadi sosok dan membentuk pula peribadi tauladan yang dapat dilihat di mana-mana. Sekarang tegarkah kalian untuk hanya duduk dan menikmati jamuan ringan dunia?

Buat puteriku solehah,

Tidaklah hati ini merasa tenteram melihat rakan-rakan kalian, saudara-saudara perempuan kalian, adik-adik kalian dan segenap pemudi islam dan bukan islam ditindas dan ditekan sehingga mereka terperosok dalam lembah kehinaan dunia. Tidak mampu untuk aku simpulkan luahan fikiran dan perasaan ku ini melainkan untuk kalian simpulkannya dengan usaha kalian menjadi muslimah sejati. Bangkitlah menyahut seruan Ilahi agar kamu bersama kaum adam yang lainnya menjadi umat yang menyeru kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar. Dengarlah firman Allah s.w.t;


Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung.
Ali-Imran: 104


**Di olah dari Kumpulan Ceramah Syaikh Al-Qardhawi; Puteri kita Saat ini dan Al-Mukminah As-Solehah; Tanggungjawab Puteri Islam

0 .:KoMeN:.:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...